Leziunea ligamentului incrucisat anterior

Una din cele mai frecvente leziuni ale genunchiului este leziunea ligamentului incrucisat anterior (Ruptura ligamentului incrucisat anterior).

Leziunile ligamentare apar foarte des la persoanele care practica sport cu risc ridicat , cum ar fi fotbal , baschet, schi. De cele mai multe ori este necesara interventia chirurgicala pentru a-ti recapata functionalitatea articulatie genunchiului. Acest lucru depinde de mai multi factori, si anume de severitatea accidentarii si de nivelul de activitate.

    Leziunile ligamentului apar atunci când articulaţia genunchiului este flectată şi rotată (şansele de accidentare sunt mai mari când aceste mişcări se asociază) sau în cazul unui contact dur: piciorul este fixat la sol şi o forţă bruscă loveşte din exterior genunchiul întins ori uşor flectat (lovitura din partea unei persoane sau a unui obiect).

ANATOMIE

    Articulatia genunchiului este formata din 3 oase: femurul, tibia si patella  ( rotula). Patela este situata in partea anterioara a genunchiului si are rol de a protectie.

   Oasele sunt conectate la alte oase prin ligamente. Există patru ligamente primare în genunchi. Acestea acționează ca niște frânghii puternice pentru a ține oasele împreună și pentru a vă menține genunchiul stabil.

REABILITARE    Indiferent dacă tratamentul dumneavoastră implică o intervenție chirurgicală sau nu, reabilitarea joacă un rol vital în a vă aduce înapoi la activitățile dumneavoastră zilnice. Un program de recuperare medicala vă va ajuta să vă recâștigati  puterea si mobilitatea genunchiului. Dacă aveți o intervenție chirurgicală, recuperarea medicala se concentrează mai întâi pe revenirea mișcării la mușchii articulați și în jurul acestora. Acest lucru este urmat de un program de consolidare conceput pentru a proteja noul ligament. Această întărire crește treptat stresul în ligament. Ultima fază a reabilitarii vizeaza o intoarcere functionala adaptata sportului atletului.