Accidentul vascular cerebral (AVC)

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă afectarea ţesutului cerebral prin apariţia unei leziuni consecutive unui accident neurologic localizat, cu simptome ce durează mai mult de 24 de ore.

Accidentul vascular cerebral ischemic (numit şi infarct sau ramolisment cerebral) apare când un vas de sânge este astupat de un tromb (cheag format la nivelul acelui vas) sau embol (fragment dintr-un cheag aflat undeva în sistemul sanguin, care a fost mobilizat de viteza sângelui, prin artere, arteriole, către teritoriul cerebral). Se mai poate produce şi datorită îngroşării peretelui intern al vaselor de sânge prin depunerea de colesterol (ateroscleroză).

Accidentul vascular cerebrale hemoragic se datorează apariţiei unei cantităţi de sânge în ţesutul cerebral, datorită unui puseu de tensiune arterială care forţează vasul de irigă acel ţesut şi îl fisurează, a unor malformaţii vasculare deja existente (aşa cum sunt: anevrismul, angiomul), a unor tulburări de coagulare sau a unui tratament cu medicamente anti-coagulante.

Metode de recuperare post AVC:
1. Tehnici de facilitare neuroproprioceptiva (FNP)
2. Exercitiul terpeutic

Obiectivele recuperarii in sechele post AVC:
1. Neuromotor:
– Combatere spasticitatii:prin masaj,stimulare electrica,ortezare.
– Mentinerea mobilitatii,pasiv/activ.
– Kinetoterapia  activa incepe cand starea generala ne permite.
– Recuperarea echilibrului.
– Recuperare coordonare-control.

2. Functional:
– Se indreapta spre antrenarea mersului cu sau fara orteze. Antrenarea prehensiunii.

3. Combaterea durerii:
– Umarul dureros
– Sindromul talamic.

Accidentul vascular cerebral (AVC)