Coloana vertebrala si disfunctiile ei

Coloana vertebrala, cunoscuta si sub numele de sira spinarii , face parte din scheletul axial. Coloana vertebrala este alcatuita din corpuri vertebrale de diferite forme si marimi , in functie de regiune:

– Regiunea cervicala este alcatuita din 7 vertebre.
– Regiunea toracica este alcatuita din 12 vertebre.
– Regiunea lombara este alcatuita din 5 vertebre.
– Regiunea sacrala este alcatuita din 5 vertebre sudate.
– Regiunea coccigiana este alcatuita din 4/5 vertebre reduse.

Alcatuita din 33/34 de vertebre: 24 de vertebre presacrale (7 cervicale, 12 toracice și 5 lombare) urmate de sacru (5 vertebre sudate) și coccis (4/5 vertebre). Cele 24 vertebre presacrale permit mișcarea și, prin urmare, face coloana vertebrală flexibilă. Stabilitatea este asigurată de ligamente, mușchi și forma oaselor. Pentru regiuni sunt folosite abrevierile C., T., L., S. și Co.

Coloana vertebrala si disfunctiile ei

Cum tratăm disfuncția componentelor musculare sau  articulare ale coloanei  vertebrale prin terapia manuală?

Atunci cand pacientul intra in cabinetul nostru si ne spune ca are o durere sau lipsa de mobilitate in regiunea cervicala, toracala , lombara sau sacrala, trebuie sa evaluam corect pacientul si sa urmarim cu mare atentie urmatoarele aspecte:
–  miscarile active si pasive , cu sau fara presiune
–  testarea regiunii dureroase ca sa aflam exact care este segmentul in disfunctie
–  testari izometrice in cazul in care gasim o componenta musculara in disfunctie
–  testari speciale pentru componenta articulara in disfunctie
–  testare neurodinamica

terapia manual articular

In urma evaluarii facute de catre kinetoterapeut vom incepe tratamentul corespunzator , care va fi facut gradual de catre kinetoterapeut, tinand cont de gradul de iritabilitate al pacientului. Obiectivele noastre principale sunt: reducerea gradului de iritabilitate, combaterea durerii si redobandirea mobilitatii segmentului hipomobil. Dupa fiecare tratament, kinetoterapeutul va trebui sa faca de fiecare data testarile de mai sus pt a putea observa daca tratamentul are o evolutie favorabila.