GONARTROZA – Definitie, obiective, recuperare

Gonartroza se defineste prin prezenta reumatismului cronic degenerativ la nivelul articulatiei genunchiului. Aceasta afectiune se întâlnește în cele mai multe cazuri la persoanele vârstnice. Boala se constituie în timp îndelungat ca o consecintă a uzurii cartilajelor, care îsi pierd elasticitatea si rezistenta la socurile mecanice din timpul mersului.

Obiective:

  1. Combaterea durerii si a inflamatiei se realizeaza prin tratament medicamentos si fizioterapie si kinetoterapie ( electroterapie, laserterapie, terapia Tecar).
  2. Menținerea sau refacerea forței musculare se efectuează prin exercitii izometrice pe diferite grupe musculare cum ar fi ischiogambierii( situati pe fata posterioara a coapsei) si cvadricepsul(situat pe fata anterioara a coapsei).
  3. Refacerea mobilitatii articulare prin exercitii de kinetoterapie.
  4. Gestionarea pe termen lung . Pacientul trebuie să respecte niste reguli profilactice cum ar fi: menținerea unei greutati corporale normale, evitarea ortosatismului si a mersului prelungit etc.

gonartroza

Recuperarea

Fizioterapie – electroterapie (curenți galvanici, curenți diadinamici, curenți interferentiali)

-laserterapia are efect analgezic

– terapia Tecar cu multiple efecte ( analgezic, antiedematos)

Kinetoterapie

Acest program este alcătuit dintr-o multitudine de exercitii de recuperare active, pasive si activo-pasive, program elaborat în funcție de evoluția bolii si de stadiul acesteia.

Pentru recuperarea forței musculare se efectuează exercitii izometrice, exercitii de rezistenta, exercițiu static si dinamic.

La recuperarea mobilitatii articulare sunt folosite  exercitii pasivo-active, mersul pe bicicleta, stepper, exercitii la spalier etc.

Foarte importante pentru o recuperare sigura si de lunga durata sunt și regulile profilactice pe care pacientul trebuie să le respecte în afara orelor de recuperare. De asemenea, o relație de prietenie între kinetoterapeut si pacient este esențială pentru un sprijin moral al pacientului.